Arepa

Autor: Rastislav Urban | 19.2.2014 o 15:59 | (upravené 20.2.2014 o 22:20) Karma článku: 7,60 | Prečítané:  591x

Arepa je najtypickejším a najjednoduchším Venezuelským jedlom, ktorý slúži vlastne ako chleba. Je pripravovaná z predvarenej kukuričnej múky, vody a nejakej náplne. Je sa na raňajky, alebo ako príloha k iným jedlám, pripadne ako rýchle občerstvenie, inak povedané, niekoľkokrát denne. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Zároveň sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, nízkym obsahom tuku a dá sa povedať, že sa jedna o zdravú a diétnu stravu.

Pre tých ktorý majú problémy, táto muka neobsahuje glutén

Pre zaujímavosť uvádzam koľko čoho obsahuje taká jedna arepa:

Množstvo látok na 100g

Kalórie 219
Lipid 5,0 g
Nasýtené mastné kyseliny 2,9 g
Poly nenasýtené mastné kyseliny 1,0 g
Mono nenasýtené mastné kyseliny 1,5 g
Trans mastné kyseliny 0,2 g
Cholesterol 5,0 mg
Sodík 270,0 mg
Draslík 88,0 mg
Sacharidy 37,0 g
Diétna vláknina 2,6 g
Cukor 0,9 g
Bielkoviny 5,0 g
Vitamín A 213,0 mj,                                                                                                                               Vápnik 89,0 mg,                                                                                                                                     Železo 1,0,                                                                                                                                           Vitamín B6 0,1 mg,                                                                                                                 Kyanokobalamín 0,0 mg,                                                                                                                            Horčík 27,0 mg

Tieto údaje sa samozrejme netykajú náplne, ale len čisto masy z kukuričnej múky.

Ako na túto pochúťku:

WP_20140219_14_03_09_Pro.jpg

 

 

 

 

 

 

Je to naozaj veľmi jednoduché. Potrebujeme kukuričnú múku. Nekúpime však klasickú žltú, ale bielu, predvarenú. Zo žltej múky by sme toho veľa neurobili, jedná sa o pomleté kukuričné zrno. Naproti tomu biela kukuričná múka, nie je nič iné ako uvarená  žltá múka, ktorá sa  ale následne vysuší a znova pomelie. Je to teda instantná múka. Keď, nezoženiete originál na obrázku, ktorý sa určite dá kúpiť vo veľkých obchodných reťazcoch, postačí akákoľvek predvarená kukuričná múka.

 

 

 

 

 

 

Postup prípravy:

Jednu šálku múky nasypeme do vhodnej misky:

WP_20140219_14_04_10_Pro.jpg

Pridáme necelú čajovú lyžičku kuchynskej soli (kto nesolí môže vynechať):

WP_20140219_14_04_50_Pro.jpg

Zamiešame...

WP_20140219_14_05_03_Pro.jpg

A pridáme jednu šálku vlažnej vody...

WP_20140219_14_05_35_Pro.jpg

Rukou popučíme a premiesime cca 2 - 3 minúty. Treba tomu dopriať čas, aby múka napila vodu, čiže sa nezľaknúť keď z toho bude povodne riedka brečka, ono to po chvíli zhustne. Cesto ma mať konzistenciu ako plastelína ani moc tuhé ani moc riedke...

WP_20140219_14_06_33_Pro.jpg

Z cesta si urobíme hrudku a tu rozdelíme na tri časti...

WP_20140219_14_07_52_Pro.jpg

Arepa sa robí normálne v rukách, ale keďže nemáme  zručnosť gazdín z Venezuely, pomôžeme si bežným  igelitovým sáčkom, ktorý rozrežeme a položíme naň jednu časť cesta...

WP_20140219_14_09_10_Pro.jpg

Preložíme zostávajúcou časťou sáčku a postláčame aby sa nám vytvoril kruh. Sú dve verzie. Kolumbijská arepa a Venezuelská arepa. Rozlišujú sa priemerom a hrúbkou.

Arepa a la Kolumbia:

Roztlačíme cesto na hrúbku cca 3 mm o priemere 20 cm záleží od veľkosti panvice...

WP_20140219_14_10_01_Pro.jpg

Kraje ktoré sa rozstrapkajú pozatláčame končekmi prstov do masy a pokračujeme v roztláčaní až nám vznikne želaná placka...

WP_20140219_14_12_16_Pro.jpg

 

Arepa a la Venezuela :

Je taká istá ako predošlá  len jej priemer je menší  cca 10 - 13 cm a jej hrúbka je 1,0 - 1,5 cm postup taký istý. Roztláčame v sáčku na menší priemer a väčšiu hrúbku...

WP_20140219_14_18_08_Pro.jpg

Výsledok vyzerá takto nejako...

WP_20140219_14_18_15_Pro.jpg

Keď to máme, rozohrejem panvicu s trochou oleja....

WP_20140219_14_12_58_Pro.jpg

Pri veľkej tenkej arepe stiahneme vrchnú vrstvu sáčku a arepu preklopíme na ruku. Následne stiahneme druhu stranu s sáčku  a šup s ňou na panvicu...

WP_20140219_14_14_22_Pro.jpg

WP_20140219_14_14_33_Pro.jpg

WP_20140219_14_14_46_Pro.jpg

Opečieme z jednej aj z druhej strany do zlatova...

WP_20140219_14_17_25_Pro.jpg

Normálne sa arepa pripravuje bez oleja, na plynový sporák je na to  smaltovaná platňa s dierkami, ktorá sa dá nad horák a na ňu rovno arepa, pre elektrickú platničku je to zasa drôtený rošt s nožičkami, ktoré držia rošt  cca 3 cm vzdialený od platne. Keďže to sa na Slovensku bude dať len  ťažko kúpiť, schválne som použil panvicu. Tam je ale nutná trocha oleja, inak cesto rýchlo horí. Nepoužívať na to olivový olej, vysokou teplotou zhorkne.

Rovnako sa opečie aj arepa a la Venezuela. Tu je možné vidieť rozdiel keď sa robí medzi igelitom a keď sa robí v dlani...

WP_20140219_14_19_34_Pro.jpg

Tak či onak, obe hodíme na panvicu a opečieme z oboch strán...

WP_20140219_14_21_17_Pro.jpg

Hotová arepa tá tenká a la Kolumbia sa namaže trochou masla a posolí (nemusí byt ani maslo ani soľ) a následne na ňu sa dáva príloha...

WP_20140219_14_22_29_Pro.jpg

WP_20140219_14_22_51_Pro.jpg

WP_20140219_14_23_15_Pro.jpg

V prípade arepy a la Venezuela, táto sa uprostred rozkrojí tak aby vznikla kapsa v bochníku...

WP_20140219_14_31_46_Pro.jpg

WP_20140219_14_32_18_Pro.jpg

WP_20140219_14_33_29_Pro.jpg

Nezľaknúť sa lepkavej hmoty uprostred. Tak vyzerá uvarená kukuričná múka. Komu to nechuti, môže prostriedok vyškrabnúť a vyhodiť. Kapsy v arepe sa tak isto namažú trochou masla, alebo margarínu (nemusí byť) a následne sa plní...

WP_20140219_14_33_50_Pro.jpg

Plnka:

Tu sa môže použiť čokoľvek čo nás napadne. Ja použijem to najzákladnejšie a to miešané vajíčka...

WP_20140219_14_28_10_Pro.jpg

Na toto množstvo podľa veľkosti tri - štyri. Mal som chuť na trochu „bohatšie" vajíčka, tak som prihodil aj dva plátky šunky...

WP_20140219_14_25_38_Pro.jpg

WP_20140219_14_26_06_Pro.jpg

WP_20140219_14_26_30_Pro.jpg

Trochu masla na malú panvicu...

WP_20140219_14_27_12_Pro.jpg

Šup tam posekanú šunku bez toho aby som čakal kým sa maslo rozpustí...

WP_20140219_14_28_57_Pro.jpg

A hneď vajíčka...

WP_20140219_14_29_56_Pro.jpg

Kto chce, trochu posoliť, trocha čierneho korenia, alebo kto ma ako rad a rýchlo pomiešať...

WP_20140219_14_30_17_Pro.jpg

Praženicu  odstaviť keď je ešte trochu nedorobená, ona dôjde...

WP_20140219_14_31_05_Pro.jpg

Už len rozdeliť na tri časti. Jednu dať navrch na arepu a la Kolumbia...

WP_20140219_14_35_06_Pro.jpg

O zostatkom naplniť arepy a la Venezuela...

WP_20140219_14_35_35_Pro.jpg

Doplníme  to akýmkoľvek strúhaným syrom. Je jedno či je to čerstvý biely na strúhanie, alebo gouda, eidam,emental...proste čo kto má a čo m chutí. Ja som dal do venezuelských strúhanú gouda a na kolumbijskú pre zmenu  mozzarellu...

WP_20140219_14_39_12_Pro.jpg

WP_20140219_14_39_18_Pro.jpg

Hotovo, môžeme jest.

Môžete si navrch nakrájať aj zeleninu, čo mňa napadlo až neskôr, tak som tam šupol paradajku, aj keď som už polku zjedol. Dúfam,  že nevadí že je taká ohryzená...

WP_20140219_14_41_38_Pro.jpg

Náplň môže byt naozaj z čohokoľvek. Proste čo máte v chladničke. Či sú to parky, šunka, kúsky kurčaťa, bravčové, alebo hovädzie mäso, zeleninový šalát. Improvizácii sa medze nekladú. Pár príkladov náplní...

S čiernou fazuľou (caraota) a avokádom...

1-arepas-5.jpg

S tuniakom, syrom a avokádom...

Arepa-con-Atun.JPG

Zeleninovo tuniakový šalát...

arepa2.jpg

Opražené kuracie mäso, s čerstvou paradajkou a hlávkovým šalátom...

arepa-con-pollo.jpg

Čierna fazuľa, ryža, hovädzie dusené (mechada) a opražené samčie banány (platano macho) strúhaný čerstvý biely syr...

Arepa-Pabell.jpg

Pre inšpiráciu..

arepas1.jpg

Všetkým, ktorý majú chuť experimentovať a skúšať niečo nové prajem dobrú chuť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

DOMOV

Uhrík z ĽSNS mieri na nitrianskeho župana, extrémisti môžu uspieť

Ak prejdú jednokolové voľby, šance stúpnu.

SVET

Dávajte pozor, kam šliapete. Bitka o Mosul sa vlastne len začala

Radikáli nemajú veľkú šancu ubrániť sa.


Už ste čítali?